wat is osteopathie

 

Osteopathie is een geneeswijze, die aan het eind van de vorige eeuw door een Amerikaanse arts, Dr.  A.T. Still, is ontwikkeld. De toegepaste kennis van anatomie, fysiologie en pathologie is de basis van de osteopathie.

 

Systeem in evenwicht

Biologisch gezien is het lichaam van zowel mens als dier één geheel van afzonderlijke systemen die elkaar beïnvloeden.

Osteopathie werkt in drie deelgebieden:

• het parietale systeem:  - het bewegingsapparaat; alle botten, pezen, spieren, gewrichten, wervels, e.d.

• het viscerale systeem: - alle organen en bloedvaten

• het cranio-sacrale systeem: - de schedel en het heiligbeen

Deze systemen houden elkaar in evenwicht en zo is een gezond lichaam in staat om verstoringen zelf te verhelpen. Alles in het lichaam is bewegelijk. Een beperking in de bewegelijkheid geeft altijd een probleem. Een lichaam raakt dan uit evenwicht en is niet meer instaat verstoring zelf te herstellen.

 

Blokkades

Een beperking in de bewegelijkheid noemen we ook wel een blokkade. Een blokkade zorgt ervoor dat het lichaam niet meer optimaal kan bewegen en functioneren. Het losmaken van blokkades met uitsluitend zachte manuele technieken zorgt voor een verbeterd functioneren, geeft een betere doorbloeding en stimuleert het zelfhelend vermogen.

een behandeling in beeld

 

In het filmpje hieronder kunt u een behandeling zien. De behandelingen voor honden en paarden gebeuren vrijwel hetzelfde; uitsluitend met de handen.

 

naar boven